USA Whiskey

Whiskey  uit de Verenigde staten:

Belangrijkste bourbon distillers:

bourbon-family-tree-large

Regelgeving:

Bourbon is gemaakt in de Verenigde Staten, gemaakt van tenminste 51% Maïs, gerijpt in nieuwe gebrande eiken vaten, gedestilleerd tot maximaal 80%, gelagerd op de vaten op maximaal 62,5%. Er mag niets aan worden toegevoegd (dus ook geen kleurstof).

Soorten:

  1. Kentucky Bourbon: Minimaal 51% Maïs (voornamelijk gele maïs gebruikt, witte maïs minder. Deze laatste geeft een andere zoetheid). Sour Mash (zie verder) optioneel. Subcategorieën:
    1. Bourbon zonder leeftijd, korter dan 2 jaar gerijpt
    2. Straight Bourbon, minimaal 2 jaar gerijpt, maar gangbaar is minimaal 4 jaar gerijpt.
    3. Blended, 51% Straight bourbon maar geblend met andere destillaten, kleurstoffen of smaakstoffen waardoor het geen bourbon meer mag heten.
  2. Tennessee Whiskey: Minimaal 51% Maïs. Sour mash verplicht. Wordt Charcoal filtered (zie verder). De producenten weigeren de term Bourbon te gebruiken ondanks de overeenkomst.
  3. Corn: Een product met minimaal 81% Maïs. Vaak een combinatie van Gele en Witte maïs aangevuld met gemoute gerst.
  4. Rye: Minimaal 51% Rogge, aangevuld met gemoute gerst (anders gaat het mengsel plakken aan de tanks) en maïs. Geen toevoeging neutrale destillaten (i.t.t. Canadian Rye). 100% Rye vrij lastig door de eigenschappen van de gemoute Rogge. Meestal gemengd met gemoute gerst . Meestal in de vorm van Straight Rye’s of met leeftijdsaanduiding.
  5. Wheat, minimaal 51% Tarwe of bij Wheated Bourbon 51% Maïs en groot deel van de rest Tarwe. Zeldzamer dan de bovenstaande typen.
  6. Single Malt, 100% gemoute gerst. Een aantal producenten maken een stijl van whiskey gebaseerd op de Schotse of Ierse methodiek (Prichard uit Tennessee is een voorbeeld hiervan).
  7. American Whisk(e)y, Een in de Verenigde Staten gefabriceerde Bourbon of Tennessee Whiskey die niet voldoet aan de wettelijke eisen voor Bourbon bijvoorbeeld door gebruik van refill vaten.

Overige termen

a.       Sour mash, een proces waarbij tijdens het proces (meestal bij de wash) een klein deel van het voorgaande destillaat toegevoegd. Effect is dat de gist geactiveerd wordt zonder kans op andere giststammen zich ermee bemoeien. Bovendien wijzigt de zuurgraad van het de wash licht, waardoor de zoetheid meer gebalanceerd wordt. Verplicht bij Tennessee whiskey.

b.      Charcoal Filtering,  elke Tennessee whiskey heeft dit gehad. Hierbij wordt het jonge destillaat door een stapel houtskool gevoerd. Dit proces kan tot 11 dagen duren. Hierbij krijgt de whiskey een ietwat rokerige smaak en neemt deze ook een smaak over van de houtsoort, en wordt de whiskey “gemellowed”. Jack Daniels gebruikt oude vaten, of delen hiervan, ook vaak in combinatie met andere houtsoorten. George Dickel gebruikt een deel appelbomenhout, wat duidelijk in de smaak naar voren komt. Al het (onbehandelde) hout wat het bedrijf gebruikt wordt op deze manier hergebruikt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s