USA Proeverij 29 november 2013/Algemene ledenvergadering

Een combinatie van een proeverij met een algemene ledenvergadering.

Hoofdpunten algemene ledenvergadering:

– Contributie voor 2014 vastgesteld op € 40

– Willen weer groeien, wordt een wervings/bekendheidsoffensief opgestart.

– Eerst volgende proeverij 28 februari 2014

– Tekort van eerste verenigingsjaar weggewerkt en nu een klein overschot.

Veel belangrijker de Tasting:

Whiskey uit de USA, een omstreden onderwerp met sterke vooroordelen. Dus heel interessant om eens te kijken wat er van over blijft. De animo was niet al te hoog, maar de sfeer des te beter.  Naast wat beknopte toelichting over wat je zoal op een etiket van een USA whiskey kan tegenkomen (zie in aanbouw zijnde pagina USA whiskey) was er een lineup van in totaal 7 whiskey’s samengesteld in samenwerking met Jan Beek van Van Wees Holland. De lineup was als volgt:

1. Old Bardstown Estate 10yo : Als indrinker bedoelt,maar toch niet helemaal op de goede plaats vanwege de 101 proof (50,5%). Volle iets zurige bourbon uit Kentucky van 10 jaar oud. Even wennen voor de meesten, duidelijke sourmash invloed waar je even aan moet wennen.

2. Hirsch Straight Corn : Even terug naar de hoofdcomponent van de Bourbon met een Corn whiskey gemaakt van minimaal 81% Mais. Wat opviel was dat deze toch niet zo zoet was als de meesten hadden verwacht. Deze Corn is gemaakt met een hoog percentage witte mais in plaats van de gebruikelijke zoetere gele mais. De combinatie van beide maissoorten zorgden voor een lichtere whiskey welke goed gebalanceerd was. Geen hoogvlieger maar ook niet onaardig. 45% ABV en 4 jaar oud.

3. Jefferson’s Rye 10yo : Een 100 procent straight Rye van 10 jaar oud met een bijzonder verhaal. De Rye is gedestilleerd in Canada en daarna vervoerd naar de Kentucky om daar op nieuwe vaten te rijpen. Reacties waren positief, heel anders de eerste twee, erg verwarmend en vol van smaak met veel notige invloeden en kruiden.

USA Tasting

4. Blanton’s Original; Single Barrel Bourbon van de Buffalo Trace destilleerderijen op 46,5%. Veel informatie op het etiket met botteldatum, vatnummer vanuit wat voor warehouse en wat voor rek etc. Alleen distilled datum mist. Mooie zachte bourbon met enigzins delicate smaken en geuren, welke goed werden gewaardeerd. Gewoon lekker!

5. Henry McKenna 10yo : Een single barrel straight bourbon van minimaal 10 jaar oud. Ten opzichte van de Blanton’s welke jonger is (geen leeftijdsaanduiding) duidelijk voller en warmer van smaak en geur. Wordt vervelend maar ook gewoon een lekkere, goede Bourbon. 40% ABV van Heaven Hill Distillers.

6. Noah’s Mill Small Batch, Redelijk gelimiteerde editie op natural cask strength. In dit geval dus 57,15% en dat gaf bij sommigen toch wel een kick. Deze voel je echt aankomen, zonder dat het hogere ABV te veel is. Smaak en geur blijven lang aanwezig. Superbourbon van gemiddeld 15 jaar oud. Wordt de “Whiskey of the Gods” genoemd.

7. Hirsch American Whiskey 20 yo, Mag geen bourbon heten. De mash bill komt overeen met de eisen voor een bourbon, alleen heeft deze gerijpt op reeds gebruikte vaten waar andere destillaten hebben ingezeten. Vreemde vogel deze whiskey, geuren van lijm, alg, kelp en olie. Idee was dat het andere destillaat nu niet van de hoogste kwaliteit was. Tegenvaller, maar interessant.

Conclusie:

Er waren een aantal aanwezigen die van te voren bourbon maar niets vonden, maar een van hen bestelde drie flessen, dus we kunnen denk ik wel melden dat de vooroordelen over USA whiskey toch wel zijn bijgesteld. Smaak blijft natuurlijk een persoonlijke iets, maar alle aanwezigen hebben kennis kunnen maken de kwaliteit van USA Whiskey en de zeer vriendelijke prijzen van deze producten.

Op naar de volgende proeverij in 2014!

Een gedachte over “USA Proeverij 29 november 2013/Algemene ledenvergadering

  1. Pingback: Whiskyclub Bergen op Zoom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s