Surprise tasting dd 7 december 2012

Gisteravond was het dan zo ver. De sluier van de Surprise tasting werd opgelicht en er van onder verscheen een diversiteit aan mooie whisky’s met een hele verrassende winnaar. Deze laatste was zo verrassend dat deze whisky aan het eind van de avond niet meer in de winkel te vinden was. Welke dat was ? Tja… dat volgt aan het eind.

De line-up

2d47adde40a811e29a9c22000a1fbe09_7

  1.  De Red Breast 12. Een Pot still Ierse whisky die altijd heel hoog scoort. De meeste aanwezigen zouden deze zo links hebben laten liggen. Mooie warme neus en warme smaak. Wat kruidigheid en na een tijdje warm appelgebak. Erg mooi.
  2. Berry’s Special Reserve Speyside. Waarschijnlijk een vatting van Miltonduff en Dailuaine. Scherper dan de Red Breast, ingetogener, lichter in smaakprofiel, maar vrij complex. Na terugkeer vanaf dram 6, heerlijke citroenkwarttaart.
  3. The Exclusive Blend 1979. Een blended whisky van David Stirk van 2 single grain en 8 single malt whisky allen uit het jaar 1979 en gebotteld in 2012. Neus direct de graan (m.i. Invergordon en Carsebridge) en daarmee de bekende Velpon. Vrij zacht en complex. Met de tijd ontwikkelt deze zich tot een heerlijk fruitsapje, veel tropisch fruit met  abrikoos, perzik. Geweldig mooie blend.
  4. Berry’s Brothers & Rudd Bleu Hanger 6th Edition. Top blended malt. Nr 2 van de Maltadvocate top 10 (nr 1 kost 13.500). Bestaande uit een vat Glenrothes, een vat Bunnahabhain en twee vaten Bowmore.  Behoorlijke sherry, islay invloed door de non peated Bunna en Glenrothes. Combineert heel mooi met de Bowmore. Complex gelagerd met warme smaken en geuren.
  5. Big Peat X-Mass Edtion 2012. Geen proeverij vlak voor de kerst zonder deze jongen. Eerlijkheidshalve vond ik hem wat tegen vallen, Vrij vlak, ondanks de cs geen echte punch en zachte Islay invloed.
  6. Big Smoke 60%. Heftiger Islay, maar ook deze ondanks 60% relatief zacht. Complexer en helderder dan de Big Peat. Mooie kwaliteit voor een zachte prijs.Helaas met een matige uitstraling, waardoor je ze niet snel tegen komt.

 Mooie line-up. Benadrukt maar weer dat er meer is dan alleen Single Malt whisky uit Schotland. De meest verrassende is vrijwel unaniem de Redbreast 12 geworden. Hele mooie warme whisky passend bij het koude jaargetijde. Voor de beste was het toch lastiger, met stemmen voor de Blue Hanger, Big Peat en Big Smoke.

En voor mij zelf ? Tja ik begin geloof ik een verwende smaak te creëren. Ik was als enige echt weg van de Blend van David Stirk, zo mooi als die evolueerde in een heerlijke fuitcocktail. Als tweede kwam bij mij de Blue Hanger een echt schitterende blend en de 94 punten van de mannen van MaltAdvocate zeker waard!. De beide Islay peated whisky’s vond ik tegenvallen. Te eenvoudig van smaak. Ook de Red Breast was voor mij een verrassing en als de voorraad weer is aangevuld bij DH17 zal deze er toch ook snel komen!

Iedereen weer bedankt voor de sfeer, de aanwezigheid en het gezamelijk genieten van een hele mooie line-up!

Prettige feestdagen gewenst en tot volgend jaar!

Gert-Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s