Verslag van de kennismakingsbijeenkomst van 26 augustus

Gisteravond was het dan eindelijk zover : De kennismakingsbijeenkomst voor belangstellenden. Ik was al vroeg en best wel gespannen afgereisd naar Bergen op Zoom om samen met Elise en Wouter de laatste puntjes op de i zetten. Al kort na zevenen verschenen de eerste gasten en er ontstond in de winkel direct al een leuke sfeer. Even voor achten verzetten we de aandacht naar het proeflokaal en wachtte iedereen in spanning af wat er ging gebeuren, zittend achter een A4-tje met daarop 4 nog angstig lege whiskyglazen en een korte beschrijving van de te proeven whisky. Helaas voor de aanwezigen zou het nog even duren voordat de eerste whisky in het glas zou verdwijnen.

Na een korte voorstelronde van de aanwezigen, was het tijd om de whiskyclub voor te stellen aan de hand van een presentatie. De presentatie van de plannen is hier te bekijken. Aan de hand van deze presentatie werden de gemaakte plannen toegelicht en daar waar nodig vragen van de aanwezigen beantwoord.

Na de presentatie was het dan eindelijk tijd om het luisteren achterwege te laten en over te gaan tot het gezellig met elkaar nuttigen en bespreken van de whisky die deze avond op het programma stond en de angstvallig lege glazen te vullen met de daarvoor bestemde whisky.

De whisky’s  die deze avond op het programma stonden waren:

  •  Arran Malt 10yo 46% ( de “standaard” whisky uit de Arran Range)                      Dit is een volle stevige whisky met een zacht, fruitig en boterig karakter. Omdat ze ongeturfde mout gebruiken heeft Arran niet de typische rooksmaak zoals andere eiland whisky’s wel hebben. Non chill filtered, gerijpt op Bourbon Barrels.
  • Arran Port Cask 46% (The Cask Finishes Range)                                                  Eerst gelagerd op traditioneel eiken en gefinished op geselecteerde port vaten. Gedroogd fruit, hazelnoten en frisse tonen van manderijn en citrus in combinatie met de moutige zoete tonen van Arran.
  • Arran Premium Cask 1996/14yo 54,7%  (Single Cask Range)                                 Een mooie single cask botteling uit 1996. Gerijpt op Sherryvat nummer 1997 en persoonlijk uitgekozen door de master-distiller van Arran om als Single Cask te worden uitgebracht. Gedistilleerd op 11 december 1996 en gebotteld op 31 maart 2011 in een oplage van 214 flessen.
  • Arran Sleeping Warrior 54,9% 2000/10yo (Specialty Range)                               De Sleeping Warrior is een mooie single malt whisky uit ex-sherry, bourbon en rode wijn vaten gedistilleerd in 2000. De whisky is in 2011 Cask Strength gebotteld en is non chillfiltered en natural colour. Gelimiteerde uitgave van 6.000 flessen wereldwijd.

De geproefde Arran's

De ruimte was ingedeeld met drie tafels, per tafel werd de whisky geproefd en ervaringen uitgewisseld. Dit zorgde voor een gezellige sfeer waar de liefhebbers heerlijk met elkaar over de genuttigde whisky kon spreken. Natuurlijk was er toen ook ruimte voor een verdere kennismaking met elkaar en al snel werden er ook uitgebreid ervaringen uitgewisseld en was zo nu en dan  vragen te stellen over de net gepresenteerde plannen.

Nadat zo’n beetje alle whisky’s waren geproefd was het tijd voor een conclusie van de avond ten aanzien van de whisky. Het leuke was dat dit toch voor een behoorlijk deel van de aanwezigen een eerste kennismaking was met whisky van Arran. Bij handopsteken werd gevraagd naar de favoriet van de avond en dit bleek een close finish te zijn tussen de Premium Cask en de Sleeping Warrior, waarbij voor zover ik zo snel kon tellen de meeste voorkeur nipt naar de Premium Cask ging. De minst favoriete was de Port Cask. Mijn eigen notities zijn hier (Engels) terug te vinden.

Het was tijd om het proeflokaal te verlaten en boven in de winkel nog van een afzakkertje te gaan genieten. DH17 had gekozen om de nieuwe Douglas of Drumlanrig Benrinnes te laten proeven om de oprichting van de whiskyclub te vieren.

Nu was het tijd voor het spannendste moment van de avond : Zouden er direct mensen lid willen worden ? En ja hoor gelukkig was dit het geval, de gepresenteerde plannen en de fantastische sfeer zorgden voor een vliegende start : Aan het eind van de avond bleken er maar liefst 26 aanmeldingen te zijn!

Allemaal bedankt voor de geweldige avond en de leuke reacties op het initiatief!

Nu op naar 21 oktober de eerste echte Nosing and Tasting van de club!

Gert-Jan de Ruiter.

Advertenties

One thought on “Verslag van de kennismakingsbijeenkomst van 26 augustus

  1. Voor mij was het, na 15 jaar whisky drinken, de eerste keer dat ik aan een proeverij mee deed. Ik moet zeggen dat mij dat prima beviel en dat het voor herhaling vatbaar was. Ik heb dus een inschrijf formulier in gevuld. Het was zeer gezellig en heb met hele leuke mensen zitten praten. Ik hoop dat dit het begin is van een prachtige club en ook vriendschap in de whisky.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s